Tehnologie ultramodernă

Neuronavigația este GPS-ul neurochirurgului. Conectată la microscopul operator permite o precizie submilimetrică și navigarea precisă, în timp real, a instrumentelor în timpul intervenției chirurgicale.

Prin încărcarea IRM-ului pacientului în neuronavigație, toate detaliile achiziționate de IRM sunt corelate cu suprafața capului pacientului. De asemenea conectarea microscopului la neuronavigație permite chirurgului să vadă în timp real poziția în care lucrează scazând riscurile de distrucție a țesutului cerebral normal sau de lezare a vaselor cerebrale normale.

Aspiratorul cu ultrasunete este un instrument chirurgical ce se folosește la pulverizarea țesutului tumoral, fără a realiza tracțiune pe creier. Astfel tumora este pulverizată de către capătul instrumentului care vibrează la 36 000 Hz și aspirată în același timp. Până la un anumit punct păstrează și integritatea vaselor cerebrale, diminuând substanțial pierderile sanguine.

Tehnologie ultramodernă

 

Microscopul operator este cel mai important instrument al neurochirurgului. Acesta permite magnificații mari ale zonelor operate astfel încât detaliile în ceea ce privește substanța cerebrală și vasele cerebrale sunt impresionante. Microscopul asigură iluminarea perfectă și magnificația câmpului operator crescând precizia chirurgului.

Electrofiziologia este un instrument de monitorizare a căilor nervoase intracerebrale, intramedulare și a nervilor. Prin implantarea de electrozi se poate măsura permanent funcționarea acestor căi. Prin stimulări intraoperatorii chirurgul poate ști dacă se apropie sau nu de căile nervoase pe care dorește să le monitorizeze.

Tehnici anestezice moderne – neuroanestezia – chirurgia cu pacientul treaz este o metodă anestezică extraordinară ce permite intervenții cerebrale cu pacientul treaz. Acesta relizează diverse teste în timpul operației în funcție de aria corticală de proximitate, permițând chirurgului să știe cât de mult se poate apropia de o arie corticală foarte importantă și pe care altfel ar leza-o neștiind unde să se oprească cu rezecția chirurgicală.