Scopul clinicii Neurohope

Medicii neurochirurgi Dorin Bică și Ionuț Gobej, împreună cu dr. Bogdan Andreescu fostul manager al spitalului Colentina, au fondat în anul 2015 departamentul de neurochirurgie al unității medicale. Proiectul a avut un succes enorm judecând după lungile liste de așteptare care s-au format, după aprecierile pacienților și după premierele medicale înregistrate într-un timp foarte scurt.

Proiectul Neurochirurgie – Colentina a arătat că în România neurochirurgia este o disciplină deficitară, numărul neurochirurgilor fiind mult sub nevoia reală. Sunt județe întregi unde nu există niciun neurochirurg. Sunt secții de neurochirurgie în spitalele județene mari care au rămas fără medici. În zona neurochirurgiei de înaltă performanță situația este critică deoarece această disciplină chirurgicală de vârf necesită dotare, pregătire continuă și mai ales o abordare multidisciplinară. Medicii care fac performanță în acest domeniu trebuie să aibă pe lângă pregătirea superioară necesară, o mentalitate a performanței, o voință de fier și o disponibilitate fără limite. Experiența din Colentina a arătat că singura condiție necesară pentru a realiza un departament de neurochirurgie performant este resursa umană. Oamenii bine pregătiți, cu mentalitatea, disponibilitatea și voința necesară, vor găsi întotdeauna mijloacele de a realiza în jurul lor un serviciu performant.

Scopul clinicii Neurohope

După despărțirea prematură de Spitalul Colentina, ne-am gândit să continuăm la un alt nivel proiectul pe care l-am început în Colentina. Noi am avut o fereastră de oportunitate și o șansă în Colentina!

Dr. Bică

L-am cautat pe dr. Bogdan Andreescu și i-am propus să continuăm ceea ce am început în Colentina prin intermediul unei organizații nonguvernamentale. Așa a apărut NeuroHope!

Dr. Gobej

Am ales să nu strângem fonduri pentru a dota serviciile de neurochirurgie din spitalele românești, nu pentru că nu ar fi o nevoie critică de aparatură, ci pentru că noi credem că ne putem implica mult mai profund și mult mai eficient! Scopul, dar și misiunea Neurohope sunt de a găsi medici tineri care au valorile, mentalitatea, disponibilitatea și voința necesară pentru a performa în neurochirurgie. Fondurile pe care le vom obține vor fi canalizate spre activitățile de identificare a medicilor tineri cu potențial pentru excelență în neurochirurgie, precum și în formarea profesională a acestora.
Identificarea tinerilor cu potențial presupune activități de head hunting în rândul studenților, al rezidenților, inclusiv al rezidenților români care se specializează în centrele prestigioase din afară. În acest sens, Neurohope a stabilit contacte cu organizații ale studenților care vor să urmeze disciplinele chirurgicale. Vom construi o rețea care acționează pe toate canalele instituționale, umane, dar și pe rețelele de socializare pentru a identifica în țară și în străinătate medicii cu un asemenea potențial.

Dr. Andreescu

Medicii tineri vor beneficia de stagii de pregătire sub formă de module unde vor lucra direct cu noi. Pregătirea lor va fi completată cu module de pregătire la unele spitalele din București și din țară, dar și la spitalele din Paris, Marsilia, Lyon, locurile unde ne-am format și noi. Pregătirea va fi continuă și se va face și în alte centre internaționale în funcție de specificul fiecărui centru. Infrastructura Neurohope va facilita toate contactele. În măsura posiblităților costurile stagiilor vor fi acoperite parțial sau total de către Neurohope

Dr. Gobej

Pregătirea înseamnă și participare la operații, cursuri și workshopuri cu medicii Neurohope dar și cu elite ale neurochirurgiei din toată lumea. Evenimentele internaționale vor fi organizate și finanțate de către asociația noastră. Cursurile vor acoperi toate aspectele formării profesionale. O mare atenție va fi alocată pentru pregătire în utilizarea tehnologiilor de ultimă oră.
Asociația va acorda și burse internaționale dar și burse în cadrul Neurohope. Calificarea pentru aceste burse se face în urma unui proces de selecție. Asociația va finanța neurochirurgi români de excepție pentru participarea la congrese internaționale sau stagii de pregătire internaționale.

Dr Andreescu

La acest capitol al relațiilor internaționale, Neurohope pornește de la relațiile excepționale pe care noi le-am stabilit cu Spitalul Foch -Paris, Pitié-Salpêtrière – Paris, Spitalul la Timone din Marsilia sau spitalul din Lyon unde noi ne-am format. Toate sunt unități de elită pentru neurochirurgia din Franța și din Europa. Marsilia este unul din centrele de excelență la nivel european care este axat pe radiochirurgia dedicată pentru tumorile cerebrale primare și secundare.

Dr. Bică

În Franța noi am dezvoltat relații profesionale de excepție cu dr Sorin Aldea, neurochirurg de origine română și dr. Stephan Gaillard de la Spitalul Foch – Paris și cu prof Jean Marie Regis de la Spitalul Timone – Marsilia

Dr. Gobej

NeuroHope va fi foarte activă și în găsirea și formarea de specialiști în disciplinele conexe neurochirurgiei, discipline deficitare la noi în țară și mă refer aici la medici specializați în terapia intensivă a pacienților neurochirurgicali și în neuroanestezie, neurologi intervenționali, medici specializați în imagistica cerebrală, imagistică intervențională, chirurgia carotidei, neurochirurgi specializați în patologia neurovasculară, anatomopatologi dedicați, recuperare neuromotorie, neuro-oftalmologie, neuro-endocrinologie, psihologie clinică, neuro-psihiatrie, competențe pentru pediatrie și multe altele. Aceeași implicare o vom avea și în selecția și pregătirea cadrelor medii care vor lucra într-un department de neuroștiințe de înaltă performanță.
Activitatea NeuroHope este complementară procesului de pregătire instituțională în domeniul neurochirurgiei și al neuroștiințelor, adresându-se exclusiv celor care vor să facă perfomanță în domeniu. Vrem ca NeuroHope să devină un ”hub” pentru aceia care vor performanță în domeniul neurochirurgiei și al neuroștiințelor!