Cauta
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Cauta
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Meningiomul – Cauze, simptome şi tratament

10 paşi pentru a şti totul despre această afecţiune şi când să te adresezi medicului.

1. Ce este Meningiomul

Meningiomul este o tumoră care se dezvoltă din meningele cerebral – membrană ce înconjoară creierul și măduva spinării. Cele mai multe meningiome sunt tumori necanceroase, deși, rareori, ele pot fi canceroase. Unele meningioame sunt numite „atipice”, însemnând că nu sunt nici maligne, nici benigne, ci între cele două (borderline).

Meningiomul este a doua tumoră ca frecvenţă la adulţi şi afectează în special femeile de peste 50 de ani. Acesta însă poate apărea la orice vârstă atât la femei cât și la bărbați.

2. Semne şi simptome

Semnele și simptomele meningioamelor sunt la început, de cele mai multe ori, subtile. În funcție de localizarea lor în raport cu creierul sau, mai rar, cu măduva spinării, semnele și simptomele pot include:

• cefalee care se agravează cu trecerea timpului,

• scăderea acuității vizuale, vedere dublă,

• scăderea auzului,

• tulburări de memorie,

• pierderea mirosului,

• scăderea forței musculare în membre, paralizia unei jumătăți a feței,

• crize epileptice care apar brusc și pot pune viața în pericol.

3. CAUZE

Nu se cunosc exact cauzele apariției meningioamelor. Se știe că unele celule de la nivelul meningelui suferă modificări ce duc la pierderea controlului asupra multiplicării lor, ducând astfel la apariția tumorilor meningeale (meningioame). Factori care țin de genele moștenite, mediul înconjurător, hormoni par a fi implicați, dar fără a se cunoaște exact modul în care aceștia acționează.

4. Când trebuie să vă adresaţi medicului

Semnele și simptomele unui meningiom evoluează încet, dar uneori, un meningiom impune un tratament de urgență.

Trebuie să vă prezentați de urgență la medic dacă aţi avut o criză epileptică bruscă sau dacă a avut loc o schimbare bruscă a vederii, memoriei sau a stării de conștiență.

Nu neglijaţi însă nici simptomele mai discrete. Faceți o programare la medic în cazul în care aveți un semn sau simptom persistent care vă îngrijorează, cum ar fi o durere de cap care se accentuează cu trecerea timpului.

5. PREGATITI-VA DE O CONSULTATIE

Iată câteva informații care vă ajută să vă pregătiți de consultația la specialist:

Ce puteți face?

• Scrieți orice simptom aveți, incluzând cele care par a nu fi legate de motivul prezentării dumneavoastră

• Scrieți orice informații personale, incluzând orice stres major sau schimbări de viață recente

• Faceți o listă cu toate medicamentele pe care le luați, inclusiv vitamine, suplimente alimentare sau medicație alternativă

• Veniți însoțit de un membru al familiei sau un prieten, dacă este posibil. Uneori este dificil să rețineți toate informațiile care vi se oferă cu ocazia unei consultații. Astfel , însoțitorul dumneavoastră poate să vă ajute să vă reamintiți informațiile oferite în timpul consultației.

• Scrieți întrebările pe care ați dori să le adresați medicului în timpul consultației.

Pregătiți o listă de întrebări care să vă ajute să profitați la maximum de timpul pe care îl petreceți în consultație cu doctorul dumneavoastră. Pentru un glioblastom, câteva întrebări pe care puteți să le formulați, includ:

• Meningiomul meu este canceros?

• Cât de mare este meningiomul meu?

• Meningiomul meu crește? Cât de repede?

• Ce tratament îmi recomandați?

• Este necesar tratamentul acum, sau este mai bine să observăm evoluția tratamentului („wait and see”)?

• Care sunt complicațiile potențiale ale unui tratament?

• Sunt complicații pe termen lung despre care ar trebui să știu?

• Trebuie să caut o „a doua opinie”? Puteți să îmi recomandați un alt doctor sau un alt spital care au experiență în tratamentul meningioamelor?

• Unde pot găsi informații suplimentare despre boala mea?

• Trebuie sa iau o decizie asupra tratamentului repede? Cât timp pot aștepta?

Nu ezitați să adresați orice alte întrebări.

6. FACTORI DE RISC

Factorii de risc cunoscuți în apariția meningioamelor sunt reprezentați de :

• Radioterapie cranio-cerebrală – tratamentul cu radiații la nivelul capului poate crește riscul apariției meningioamelor

• Hormonii feminini – meningioamele sunt mai frecvente la femei, ceea ce înseamnă că factorii hormonali joacă un rol în apariția acestor tumori

• Boli cu transmitere familială (genetică) – Exemplu: neurofibromatoza de tip 2 crește riscul multor tumori cerebrale printre care și al meningioamelor.

7. TESTE SI DIAGNOSTIC

Un meningiom poate fi detectat prin teste de imagistică, astfel:

• Computer tomograf (CT) cranio-cerebral sau spinal – Realizează imagini ale anatomiei zonei examinate cu ajutorul razelor X. Este o metodă de elecție pentru evaluarea anatomiei osului, a calcificărilor și nu are erori metrice. Pentru alte detalii, această examinare este mai puțin informativă decât IRM-ul.

• Imagistica prin rezonanță magnetică – IRM (sau denumirea veche de RMN): Nu expune organismul radiațiilor și oferă detalii de finețe ale anatomiei și funcțiilor zonei examinate. Este examinarea de elecție în meningioamele cranio-cerebrale și spinale.

• Arteriografia cu substracție digitală (DSA) – rareori, este necesară evaluarea angiografică a meningioamelor, în scopul stabilirii unei strategii terapeutice.

8. TRATAMENTE SI MEDICAMENTE

Tratamentul care vi se administrează pentru un meningiom depinde de mulți factori, cum ar fi mărimea meningiomului, localizarea sa, agresivitatea sa, etc. Medicul dumneavoastră, pentru a elabora schema optimă de tratament, va lua în considerare starea dumneavoastră de sănătate generală și obiectivele tratamentului.

– Observație (Wait and see)

Tratamentul imediat nu este necesar pentru toți pacienții care au un meningiom. Un meningiom mic, care crește lent și care nu cauzează semne sau simptome, poate să nu impună tratament.

Dacă planul este să nu se facă tratament pentru meningiomul dumneavoastră, este probabil să vă fie indicat să faceți periodic examene IRM cranio-cerebrale, pentru a se monitoriza creșterea și alte semne de evoluție (ex. Apariția edemului cerebral).

Dacă medicul dumneavoastră a determinat că meningiomul dumneavoastră crește și necesită tratament, aveți câteva opțiuni terapeutice:

– Chirurgia

Dacă meningiomul dumneavoastră cauzează semne sau simptome sau dacă este evidențiată creșterea lui, doctorul dumneavoastră vă poate recomanda chirurgia. Chirurgul încearcă să facă o rezecție completă oricând este posibil. Dar, din cauza că meningioamele pot apărea lângă structuri delicate, nu este mereu posibilă îndepărtarea tumorii în întregime, chirurgul îndepărtând cât de mult este posibil din tumoră.

Tipul de tratament de care aveți nevoie după chirurgie (dacă este necesar unul), depinde de câțiva factori:

• Dacă nu mai există tumoră vizibilă – de regulă nu mai este necesar tratament. Este necesară însă o urmărire imagistică periodică (de regulă IRM).

• Dacă tumora este benignă și numai o mică parte din tumoră persistă, doctorul dumneavoastră vă poate recomanda doar o urmărire periodică (de regulă IRM). În unele cazuri, mici reziduuri tumorale pot fi tratate cu o formă de radiații numită radiochirurgie stereotactică (Gamma Knife sau LINAC – Cyber Knife, Novalis, etc).

• Dacă tumora este atipică sau malignă, veți avea nevoie probabil de un tratament radioterapic – radioterapie conformațională

Chirurgia poate avea riscuri, inclusiv infecțios și hemoragic. Riscul specific pentru meningiomul dumneavoastră depinde, în principal, de localizare. Spre exemplu, chirurgia pentru un meningiom care este în jurul unui nerv optic, poate duce la pierderea vederii. Întrebați chirurgul dumneavoastră despre riscurile specifice pentru chirurgia dumneavoastră.

– Radioterapia

Uneori, din cauza localizării sau din cauza factorilor de risc ce țin de alte boli ale dumneavoastră, chirurgia este contraindicată. În aceste cazuri, radioterapia este o alternativă, având ca scop distrugerea celulelor tumorale, astfel încât creșterea tumorală să fie oprită.

Forme de radioterapie modernă sunt reprezentate de: radioterapie stereotactică fracționată, radioterapie conformațională (IMRT), etc.

– Radiochirurgia

Radiochirurgia reprezintă un tip de tratament cu radiații prin care se asigură o doză terapeutică doar la nivelul volumului țintă, restul țesuturilor primind o doză de radiații foarte mică, de regulă netraumatică. Contrar numelui, radiochirurgia nu necesită incizii ale scalpului. De regulă, radiochirurgia este realizată în ambulator, necesitând câteva ore petrecute în clinică.

Radiochirurgia poate fi o opțiune pentru meningioamele ce nu pot fi rezecate sau pentru acelea care recidivează după tratament. Un factor limitant în utilizarea radiochirurgiei, este reprezentat de volumul tumoral (leziuni cu un diametru de regulă sub 3cm).

– Radioterapie fracționată

Pentru tumori prea mari pentru radiochirurgie, sau cele care au structuri în vecinătate ce nu pot tolera dozele mari impuse de radiochirurgie (nervul optic), o opțiune posibilă este fracționarea radiațiilor. Aceasta înseamnă administrarea de mici doze de radiații repetate de mai multe ori. Spre exemplu un tratament poate necesita o ședință de radiații pe zi timp de 30 de zile.

– Medicația

Chimioterapia reprezintă ultima linie de tratament, când nu există răspuns la chirurgie și radioterapie. Din nefericire, nu există dovezi privind eficacitatea acestui tratament, dar unele medicamente, cum ar fi hidroxiureea, sunt utilizate uneori. Există unele medicamente în studiu, care par să aducă unele beneficii, însă eficacitatea lor rămâne a fi dovedită.

9. COMPLICAŢII

Un meningiom și tratamentul lui, de obicei chirurgia și/sau radioterapia, pot duce la complicații pe termen lung, cum ar fi :

• probleme de atenție

• probleme de memorie

• schimbări de personalitate

• epilepsie

Unele dintre aceste complicații pot fi tratate, iar în cazul altora se poate oferi suport de specialitate pentru a ameliora calitatea vieții.

10. CUM FACETI FAŢĂ STRESULUI DE A AVEA UN MENINGION?

A fi diagnosticat cu un meningiom poate fi foarte stresant. Odată ce sunteți diagnosticat, viața dumneavoastră se poate schimba radical, cu vizite la doctori și chirurgi, pentru pregătirea tratamentului.

– Învățați tot ce puteți despre meningioame:

• de la echipa de îngrijiri

• surse online credibile, de obicei recomandate de specialiști

• scrieți întrebările pentru doctorii pe care îi veți consulta

• cu cât cunoașteți mai multe lucruri despre problema dumneavoastră, cu atât veți fi mai pregătit să luați decizia corectă în legătură cu tratamentul dumneavoastră

– Construiți-vă o rețea de suport

• suportul familiei și prietenilor poate fi util pentru a vă gestiona emoțiile

• un consult psihologic poate ajuta

• o conversație cu un lider al societății spirituale din care faceți parte poate fi utilă (preot, rabin, sau alt lider spiritual)

• există grupuri de suport în comunitatea dumneavoastră sau online.

– Aveți grijă de dumneavoastră

• încercați să rămâneți sănătos în timpul tratamentului pentru meningiom, având grijă de dumneavoastră

• mâncați o dietă bogată în fructe și legume și faceți exerciții moderate zilnic, dacă doctorul dumneavoastră vă permite

• dormiți suficient, astfel încât să vă simtiți odihnit.

• Reduceți stresul din viață, concentrându-vă pe ce este important pentru dumneavoastră

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S.C. TEAM4BRAIN S.R.L. utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a S.C. TEAM4BRAIN S.R.L. cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site

Aceste cookie-uri sunt necesare pentru funcționarea site-ului web și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.

Pentru a utiliza acest site web folosim următoarele cookie-uri necesare din punct de vedere tehnic
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services