Covid 19! Continuam sa operam in condiții de securitate.
Toți pacienții noștri sunt testați covid înainte de internare.

Cauta
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Cauta
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Glioblastomul – cea mai frecventă tumoră cerebrală primitivă

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre această afecţiune

1. Ce este Glioblastomul (GBM)?

Glioblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoră primară cerebrală (care se dezvoltă din țesutul cerebral) la adulți. Este clasificată de WHO (World Health Organisation) ca grad IV (cel mai agresiv tip de tumoră). Glioblastoamele cresc rapid și infiltrează țesutul cerebral învecinat. Ele pot apărea la orice vârstă, însă este cel mai frecvent întâlnit la pacienţi cu vârste între 45 și 70 de ani.

Cauzele apariţiei acestei afecţiuni nu sunt cunoscute şi nici factorii de risc, însă există o mulțime de studii în curs pentru identificarea acestora.

2. Care sunt simptomele ce ar trebui să te trimită la doctor?

În ordinea frecvenţei, glioblastomul se manifestă prin: crize epileptice, cefalee progresivă, pierdere progresivă a funcțiilor cerebrale (cum ar fi: vorbirea, forța musculară, memoria, capacitatea de a fi atent, tulburări comportamentale etc.).

3. Cum se diagnostichează?

Primele investigaţii care se realizează pentru aflarea unui diagnostic prezumtiv sunt imagistica prin CT și IRM cu și fără contrast, IRM de perfuzie și spectroscopia MR.

Diagnosticul de certitudine însă se determină cu ajutorul unui examen anatomopatologic și imunohistochimic.

4. Cum se tratează?

Există multiple studii care se desfășoară în prezent și în care sunt testate tehnologii noi pentru tratamentul glioblastoamelor, însă, până în prezent, nu au fost evidențiate avantaje față de tratamentul clasic.

Asadar, pentru glioblastom pacienții necesită în primul rând o intervenție chirurgicală. Aceasta are ca scop prelevarea de material bioptic pentru examenul anatomopatologic și stabilirea diagnosticului de certitudine şi îndepărtarea într-o măsură cât mai mare a volumului tumoral – acest lucru este posibil în aproximativ 70% din cazuri, în rest riscurile de deteriorare neurologică împiedicând o rezecţie totală. Medicii noștri utilizeaza tehnici chirurgicale minim invazive, numite si keyhole (chirurgie prin gaura cheii).

Interventia chirurgicală este urmată de radioterapie conformațională şi de chimioterapie.

Radioterapie conformațională + este de obicei recomandată la 3 săptămâni – 1 lună după diagnostic. Radioterapia se realizează de obicei 5 zile pe săptămână timp de 6 săptămâni.

Chimioterapia – astăzi se folosește frecvent medicamentul antitumoral Temozolamida, care se administrează zilnic în timpul celor șase săptămâni de radioterapie, și apoi ca agent unic câte 5 zile la fiecare 28 de zile timp de un an post chirurgie. Chimioterapia se poate face și cu alte medicamente, în funcție de stadiul bolii și de caracteristici ale tumorii. Tratamentul se realizează folosind ultimele protocoale NCCN („National Comprehensive Cancer Network”)

5. Cum te pregăteşti pentru o consultaţie?

Iată câteva informații care vă ajută să vă pregătiți pentru consultația la specialist:

– Scrieți orice simptom aveți, incluzând cele care par a nu fi legate de motivul prezentării dumneavoastră

– Scrieți orice informații personale , incluzând orice stres major sau schimbări de viață recente

– Faceți o listă cu toate medicamentele pe care le luați, inclusiv vitamine, suplimente alimentare sau medicație alternative

– Veniți însoțit de un membru al familiei sau un prieten, dacă este posibil. Uneori este dificil să rețineți toate informațiile care vi se oferă cu ocazia unei consultații. Astfel , însoțitorul dumneavoastră poate să vă ajute să vă reamintiți informațiile oferite în timpul consultației.

– Pregătiți o listă de întrebări care să vă ajute să profitați la maximum de timpul pe care îl petreceți în consultație cu doctorul dumneavoastră. Pentru un glioblastom, câteva întrebări pe care puteți să le formulați, includ:

• Este glioblastomul o tumoră canceroasă?

• Cât de gravă este boala mea?

• Care sunt avantajele tratamentului în comparație cu lipsa acestuia?

• Ce tratament îmi recomandați?

• Cât de urgent este tratamenul?

• Care sunt complicațiile potențiale ale unui tratament?

• Sunt complicații pe termen lung despre care ar trebui să știu?

• Unde pot găsi informații suplimentare despre boala mea?

Nu ezitați să adresați orice alte întrebări.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *