Dr. Ionut Gobej - Medic Primar Neurochirurg

Profil:

În perioada 2009-2013 am fost rezident la clinici de renume din Franța:

Studii

octombrie 2013
examen de specialitate în neurochirurgie

noiembrie 2010 – noiembrie 2013
intern neurochirurgie, Hôpital Foch, Suresnes, Paris

mai 2010 – octombrie 2010
intern neurochirurgie, Hôpital Nord, Marseille

noiembrie 2009 – aprilie 2010
intern neurochirurgie, Hôpital de la Timone, Unité de Neurochirurgie fonctionnelle, stéréotaxique et gamma knife

mai 2009 – octombrie 2009
intern neurochirurgie, Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Unité 200

octombrie 2007 – mai 2009
intern în Departamentul Departamentul de Neurochirurgie Pediatrică a Spitalului Universitar M. S. Curie, București

2000 – 2006
student, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București

Experiență profesională

2017 – prezent
Cofondator și medic primar neurochirurg – NeuroHope, București

2014 – 2017
Medic Specialist – Spitalul Clinic Colentina

martie 2014 – 2016
Medic primar neurochirurg pediatru – Spitalul M. S. Curie, București

februarie 2014 – prezent
Medic primar neurochirurg – Regina Maria

Află mai mult despre dr. Ionuț Gobej:

Mentalitatea lui „merge și așa” trebuie corectată

Oricât de conștiincios, omul tinde să fie superficial. Această mentalitate românească a lui „merge și așa” trebuie să fie corectată. De când am început să fac această profesie, mi-am impus o disciplină, care îți intră ȋn reflex cu timpul. Apoi, mi-am mai impus ceva: cum să fac fiecare intervenție neurochirurgicală un pic mai bine. Să aduc plus valoare, acesta a fost obiectivul meu. Tot timpul cer de la mine mai mult. Trebuie să fii critic cu tine tot timpul ȋn această profesie. Numai așa putem evolua, profesional și uman.

Să fii neurochirurg bun înseamnă să tratezi tot ce poate avea o șansă la cel mai înalt standard și să tratezi responsabil. Sunt un om încăpățânat ȋn profesia mea. Dacă nu am tehnologie și tot ce îmi trebuie, eu nu abordez patologia. Psihologic, nu doresc să accept că am un față un pacient și eu nu pot să îi ofer soluția corectă, care să îi maximizeze șansele. Noi nu ne aducem aminte de pacienții care merg bine, ci de cei care merg rău. Nu sunt dispus să fac rabat de la calitate! Este pentru sănătatea mea psihică să știu că am făcut tot ce se putea mai bine pentru pacientul meu.

Atunci când mi-am început cariera, mi-am pus întrebarea ce pot face să mă pot dezvolta profesional și uman. Am simțit că sistemul românesc, cel puțin atunci când eram la începuturi, nu îmi oferea ceea ce credeam că aș putea să am în altă parte. În București erau vreo 6-7 centre unde se făcea neurochirurgie. Le-am schimbat pe toate. Deși au fost locuri unde am învățat lucruri, am realizat că nu aveam acces la practică, suficient pentru a avea evoluția pe care mi-o doream. În Franța am urmat același traiect, am schimbat 4 locuri. Un criteriu de alegere era acoperirea cât mai multor patologii. Fiecare pas pe care l-am făcut a fost către mai bine în dezvoltarea mea profesională.

Am avut șansa să mă formez ȋn sistemul medical francez, un sistem foarte bine pus la punct. Unele aspecte țineau de organizare, altele – de comunicarea foarte bună între medici. Este și mult mai bine finanțat, dar cred că finanțarea nu este cel mai important lucru. Sistemul e construit ca medicii seniori să aibă interesul și dedicarea să transmită cât mai bine meseria tânărului rezident, astfel încât să delege cât mai bine sarcinile. Un rezident de an mare este capabil să facă 90% din activitatea medicală dintr-un spital, astfel încât tinerii să progreseze și să devină autonomi. Pot aborda cvasitotalitatea patologiei din specialitățile în care sunt încadrați.

Faptul că m-am întors ȋn România a plecat tot de la dorința de a face performanță

Eu nu sunt niciodată mulțumit de mine. Niciun sistem nu este perfect. Sistemul care suferă cel mai mult de lipsa serviciilor optimizate este sistemul de sănătate românesc. A fost o decizie emoțională, dar am avut și un raționament: am simțit că se poate aduce un plus valoare în locul acesta. Deși nu mă declar un patriot, totuși fiind țara în care am trăit, am învățat și, existând lipsuri, am considerat că este un loc bun unde să pot construi, pentru a aduce lucrurile la un nivel concordant cu secolul XXI.

Am avut următoarea percepție: este un lucru frustrant psihologic să nu poți asigura unui pacient un serviciu de calitate, la standardul la care se practică neurochirurgia astăzi. Este și o chestiune de sănătate psihică: nu am fost dispus la compromis ȋn ce privește calitatea actului medical. Am încercat să aducem aici, într-un mélange reușit, cunoștințele noastre, cu tehnologia cea mai avansată, urmărind calitatea actului medical. Fără compromis! Nu putem face compromisuri ȋn privința standardelor serviciului medical oferit.

Există „bule de bine” ȋn România, pentru că noi înșine ne-am construit aceste instituții de sănătate pentru mai binele pacienților noștri. Clinica Neurohope este un astfel de centru integrat, unde se poate realiza chirurgie minim invazivă la standardul la care se practică chirurgia ȋn Europa și ȋn lume. Dacă aceste centre de excelență se vor dezvolta și multiplica, punând presiune și pe sistemul public de sănătate, calitatea actului medical se va îmbunătăți.

Ȋn proiectul nostru ne străduim să oferim pacienților un act medical fără compromis, la cel mai înalt nivel științific și tehnologic. Echipa pe care am adunat-o aici, oameni profesioniști, fiecare ȋn domeniul său, gravitând ȋn jurul pacientului cu atenție, cu grijă, cu empatie, ne dă certitudinea că am gândit și am construit bine.

Eu am avut șansa să am lângă mine, ore în șir, mentori cărora le datorez ceea ce sunt astăzi, din punct de vedere profesional și uman.

Meseria noastră are o și o latură de mentorat. Meseria aceasta se transmite de la oameni care știu la oameni care învață. Eu am avut șansa să am profesori excepționali, care și-au exprimat tot timpul bucuria când au putut să îmi transmită ceva. Mă impresionează când merg în Franța și foștii profesori mă prezintă: „Uite, el a fost rezidentul meu”. Un profesor trebuie să transmită, dar mai mult, să fie bucuros când un elev a făcut un progres. Am avut șansa să am lângă mine, ore în șir, mentori de o răbdare incredibilă, cărora le datorez ceea ce sunt astăzi, din punct de vedere profesional și uman.

Unul dintre proiectele noastre este de a transmite cunoștințele și de a îi ajuta pe tineri să aibă acces la domeniul neuroștiințelor. Salutăm șansa de a transfera tinerilor neurochirurgi ceea ce noi am învățat. Vrem să avem oportunitatea aceasta, de a educa tineri în echipa noastră. Medicii s-ar dezvolta excepțional în aceste mediu, expuși tuturor progreselor domeniului. Este o luptă enormă și consumatoare de energii pentru tinerii medici. Lucrurile se fac încet și prin efortul personal al fiecăruia. Când vor apărea suficiente locuri unde neurochirurgia se va practica la cel mai înalt standard, sistemul va trebui să se automotiveze și să se reformeze per se.

Oricând este loc de mai bine, noi ne creștem echipa cu oameni cu potențial profesional și uman, pentru a ne îmbunătăți calitatea actului medical și acest lucru se transferă ȋn beneficiul pacienților noștri.

Empatia personalului medical contează uneori mai mult decât serviciul strict medical

Un lucru important în medicină: empatia personalului medical contează uneori mai mult decât serviciul strict medical. Noi suntem oameni sociali, avem nevoie de atenție, de grijă personalizată. În sec XXI, al vitezei, sunt ignorate aceste aspecte, chiar și în marile sisteme. Ȋn echipa noastră punem mare preț pe comunicare, ca bază pentru o bună relație medic-pacient.

Este foarte important să ameliorăm relația cu pacienții, care au întrebări, neclarități, frici. Această plus valoare pe care o aduce comunicarea înseamnă ca pacientul, la finalul procesului terapeutic, să fie mulțumit de această experiență. Ne străduim să avem o atitudine corectă, onestă și empatică. Să ȋnţelegem oamenii și suferința lor.

Suntem foarte încrezători ȋn ceea ce am construit aici, Clinica Neurohope fiind proiectul ȋn care am putut îndeplini aceste obiective profesionale. Ȋn Clinica Neurohope am adus experiența noastră din marile centre de neurochirurgie europene și am clădit un centru de neurochirurgie de vârf, punând interesul pacienților noștri ȋn vârful piramidei decizionale.