Chirurgie spinală minim invazivă
Tratamentul patologiei spinale implică un tratament variat de la medicamente împotriva durerii, la kinetoterapie, infiltrații și intervenții chirurgicale minim invazive, la chirurgii extensive asupra coloanei vertebrale (șuruburi, tije etc). Intervențiile spinale minim invazive se realizează cu ajutorul microscopului operator sau cu ajutorul endoscopului. De obicei pacientul pleacă acasă în aceeași zi sau în prima zi postoperator.
Cea mai cunoscută patologie a coloanei vertebrale este hernia de disc care poate apărea la orice nivel anatomic, lombar cel mai frecvent, cervical și toracic cel mai rar. În afară e hernia de disc, la nivelul coloanei vertebrale pot apărea și alte patologii legate de degenerarea acesteia: spondilolistezis, stenoză de canal lombar, scolioze.
Pe lângă bolile degenerative, coloana vertebrală poate „suferi” și de alte probleme: tumori care provin din os (mielom multiplu sau metastaze) sau din țesutul nervos (măduva spinării) neurinoame, tumori medulare. Un număr însemnat de probleme ale coloanei vertebrale pot apărea după accidente de diferite tipuri – rutiere, casnice, sportive etc: fracturi, entorse și luxații vertebrale.
O parte specială a chirurgiei spinale este reprezentată de patologia medulară – tumorile intra și extramedulare, cavernoamele și malformațiile arteriovenoase medulare. Tratamentul acestora necesită tehnici chirurgicale, anestezice, electrofiziologice de monitorizare deosebite.
Toate aceste probleme enumerate succint mai sus pot fi tratate în clinica noastră, specialiștii noștri se pot ocupa atât de administrarea medicamentelor (uneori morfinice), de infiltrații, de kinetoterapie, dar și de intervențiile chirurgicale atunci când acestea sunt necesare. Practic orice problemă a coloanei vertebrale aveți, aceasta își poate găsi o soluție în clinica noastră.
Hernia de disc lombară și cervicală
Hernia de disc este o patologie a coloanei vertebrale ce se caracterizează printr-o degenerare a structurii și formei discului intervertebral, care printr-o herniere a porțiunii centrale a acestuia, comprimă nervii sau măduva din interiorul canalului vertebral.
Hernia de disc este o patologie a coloanei vertebrale ce se caracterizează printr-o degenerare a structurii și formei discului intervertebral, care printr-o herniere a porțiunii centrale a acestuia, comprimă nervii sau maăduva din interiorul canalului vertebral. Compresiunea nervilor duce la inflamația acestora care se traduce prin durere, amorțeală și/sau slăbiciune a membrului superior sau membrului inferior. Nu întotdeauna o hernie de disc produce simptome, iar marea majoritate a herniilor de disc nu necesită intervenție chirurgicală. În clinica noastră, vom folosi toate celelalte metode de tratament, dacă este posibil, până a vă propune intervenție chirurgicală.
Cele mai multe hernii de disc apar în regiunea lombară, mai rar în zona cervicală și foarte rar în regiunea toracică. Cele mai comune simptome sunt:
durere în membrul superior sau cel inferior. Dacă hernia este lombară atunci veți avea o durere intensă în spate care coboară până la nivelul piciorului. Dacă hernia este cervicală atunci, durerea va fi în ceafă și între omoplați și va coborî pe mână.
Amorțeli – pe traseul durerii puteți simți și o oarecare amorțeală sau chiar anestezie a regiunii respective
slăbiciune – dacă fragmentul discal comprimă foarte tare rădăcina nervoasă, atunci poate apărea și slăbiciunea musculară, un semn de gravitate al herniei.
Foarte rar, în cazul herniilor de disc lombare, poate apărea ceea ce se numește un sindrom de coadă de cal, adică anestezie în șa, pierderea controlului sfincterelor și slăbiciune în membrele inferioare, până la paraplegie. Apariția acestui sindrom este o urgență chirurgicală absolută.
• Greutatea – greutatea corporală în exces crește riscul apariției herniei de disc
• Ocupația – pacienții cu anumite meserii, cum ar fi șoferii sau zidarii, au risc mai mare de a dezvolta modificări degenerative la nivelul coloanei
• Genetica – există o anumită predispozitie genetică pentru hernia de disc la anumiți pacienți
Pentru un diagnostic corect și complet pacientul necesită o evaluare clinică, imagistică și uneori electromiografică.
Evaluarea clinică va fi realizată de către doctor care va testa reflexele, sensibilitatea și forța musculară. Evaluarea imagistică se face printr-un RMN al regiunii interesate. Uneori, când evaluarea clinică și imagistică nu sunt edificatoare, o electromiogramă va completa lista evaluării medicale.
Tratamentul herniilor de disc respectă niște pași, un algoritm de tratament.
Astfel, cu excepția urgențelor chirurgicale, pentru tratarea herniilor de disc se vor folosi inițial tratamentul medicamentos, coroborat cu kinetoterapia, ulterior infiltrațiile și în cele din urmă, doar dacă acestea au eșuat se va ajunge la intervenția chirurgicală. Un număr foarte mic de pacienți necesită intervenție chirurgicală. În clinica noastră, vom face tot ce ne stă în putință să nu vă operăm. Dacă indicația chirurgicală se impune, atunci vă vom propune aceasta soluție.
După o intervenție chirurgicală pentru o hernie de disc, recuperarea este relativ ușoară, dar de importanță majoră. Cu cât vă mobilizați mai repede și cu cât aplicați programele de kinetoterapie postchirurgicală mai repede, cu atât veți reveni la viața dinaintea aparitției problemei mai repede. Astfel, după intervenția chirurgicală, veți mai petrece 1-2 zile cu noi în spital, după care, la externare puteți continua programul de kinetoterapie început deja în spital. Controlul neurochirurgical se va face la 6 săptămâni postintervenție chirurgicală. Până atunci, veți fi completat programul de kinetoterapie, cicatricea va fi deja vindecată și puteți să reluați viața pe care o aveați înainte de intervenția chirurgicală. Efectuarea unor exerciții zilnice de menținere a tonusului organismului vor fi întotdeauna binevenite și vă vom încuraja să le faceți.
Stenoza de canal vertebral
Stenoza de canal vertebral este o condiție degenerativă a coloanei vertebrale caracterizată prin îngustarea canalului vertebral prin care trec măduva și nervii spinali. Îngustarea canalului comprimă nervii spinali și măduva spinării în zona cervicală și toracală și doar nervii spinali în zona lombară.
Stenoza spinală este o condiție degenerativă a coloanei vertebrale caracterizată prin îngustarea canalului vertebral prin care trec măduva și nervii spinali. Îngustarea canalului comprimă nervii spinali și măduva spinării în zona cervicală și toracală și doar nervii spinali în zona lombară, deoarece măduva spinării se termină în mod normal la nivelul vertebrei L1. Stenoza canalară poate fi observată cel mai frecvent în zonele lombară și cervicală.
Stenoza spinală este cauzată de modificări degenerative, de uzura. În cazuri severe de stenoză, intervenția chirurgicală poate fi recomandată.
Mulți pacienți pot avea semne de stenoză canalară fără a avea simptome. Când simptomele apar, acestea pornesc gradat și se înrăutățesc în timp. Ele variază în funcție de localizarea stenozei.
• stenoza cervicală – poate cauza amorțeli, parestezii sau slăbiciune în mâini și picioare. Paresteziile în mâini sunt cele mai frecvente, dar mulți pacienți raportează probleme cu mersul și echilibrul.
• Stenoza lombară – poate cauza durere sau crampe în picioare la ortostatism prelungit sau la mers. Disconfortul dispare la așezare sau la aplecarea înainte.
Deși unii oameni se nasc cu un canal spinal îngustat, la cei mai mulți, apariția îngustării se produce pe parcursul vieții ca urmare a unor cauze:
• creșterea de os – leziunile de uzură din osteoartrită pot duce la apariția unor osteofite care pot crește și în canal.
• Herniile de disc – ruptura porțiunii exterioare a discului permite ieșirea materialului moale din interiorul acestuia și comprimarea măduvei sau a nervilor.
• Îngroșarea ligamentelor care mențin coloana vertebrală în poziție
• Apariția tumorilor – porțiuni de tumoră pot crește în sau înspre canalul vertebral
• Traumatisme vertebrale în cazul accidentelor rutiere sau alte accidente majore pot produce luxații, fracturi sau dislocări.
Rar, pacienții netratați care au stenoză spinală severă pot progresa către deficite permanente:
• amorțeală
• slăbiciune
• tulburări de echilibru
• incontinență
• paralizie
Medicul dvs vă va întreba în timpul consultației despre debutul problemei dvs, dacă s-a înrăutățit, dacă aveți alte probleme medicale, dacă există medicamente sau poziții care vă amelioreaza problemele, dacă aveți dureri și unde se localizează, dacă aveți probleme cu vezica urinară etc. De asemenea veți fi examinat clinic pentru a fi siguri că nu există și alte probleme față de cele relatate.
Simptomele prezente în stenoza de canal pot apărea și în alte condiții cauzate de degenerescența datorată vârstei, drept urmare evaluarea imagistică este foarte importantă.
Radiografii si CT -ul de coloana – arată structura osoasă a coloanei vertebrale și eventualele osteofite
IRM – cea mai elocventă evaluare imagistică. Pe secțiunile foarte fine și în 3 planuri anatomice, se va vedea foarte clar zona de stenoză, dacă este importantă sau nu, dacă sunt și alte probleme asociate ale coloanei vertebrale.
Tratamentul stenozei de canal lombar variază de la medicamente simple ca Paracetamol la intervenții chirurgicale de decompresiune a stenozei. Kinetoterapia este recomandată în orice etapă a tratamentului.
Rolul kinetoterapeutului este foarte important. În general, pacienții cu stenoză de canal spinal scad activitatea zilnică pentru a reduce durerile. Slăbiciunea musculară duce însă la și mai multă durere. Kinetoterapeutul vă învață exerciții ce vă vor crește forța musculară și rezistența, flexibilitatea și stabilitatea coloanei vertebrale și vă vor crește echilibrul.
Infiltrațiile sunt o resursă valoroasă în tratamentul stenozelor canalare. Rădăcinile nervoase pot fi iritate și umflate în locurile în care sunt comprimate. Injectarea de antiinflamatorii steroidiene în jurul rădăcinii vă ajută la reducerea inflamației și va scădea parțial compresiunea asupra rădăcinii nervoase. Totuși, infiltrațiile nu funcționează la toată lumea. Infiltrațiile repetate pot slăbi oasele și țesuturile din vecinătate, astfel doar câteva infiltrații sunt indicate pe an.
Chirurgia este o intervenție medicală de ultim resort. Dacă celelalte metode, au fost corect indicate și utilizate și nu au funcționat, atunci intervenția chirurgicală va decomprima măduva și/sau nervii spinali prin lărgirea canalului vertebral.
• Medicamentele uzuale care reduc durerea și inflamația pot fi utile
• Comprese reci sau calde pot fi puse la nivelul locului inflamat pentru a reduce durerea
• Dieta și nutriția corectă pot duce la scăderea în greutate, diminuând încărcarea axială a coloanei
• Bastoanele sau cadrele ortopedice pot scădea durerile permițându-vă să vă aplecați înainte.
Vertebroplastia
Vertebroplastia este o procedură chirurgicală minim invazivă prin care se tratează anumite fracturi vertebrale rezultate prin compresiunea unuia sau mai multor corpuri vertebrale. Acest tip de fractură este foarte frecvent întâlnit la persoanele cu osteoporoză.
Vertebroplastia este o procedură chirurgicală minim invazivă prin care se tratează anumite fracturi vertebrale rezultate prin compresiunea unuia sau mai multor corpuri vertebrale. Acest tip de fractură este foarte frecvent întâlnit la persoanele cu osteoporoză.
În clinica noastră, tratarea pacientului se face multidisciplinar: neurochirurg, ortoped, radiolog și endocrinolog. Astfel se tratează atât efectul, cât și cauza fracturii în clinica noastră, având cele mai bune șanse de vindecare, dar și de evitare a altor fracturi pe viitor.
Tratamentul fracturilor prin compresiune din osteoporoză pot fi tratate cu medicamente antalgice, repaus la pat, corset sau medicină de recuperare. La pacienții cu dureri foarte importante, vertebroplastia poate ameliora durerea, până la dispariția acesteia, crescând mobilitatea pacientului și scăzând aportul de medicamente.
• dureri severe care nu dispar la tratamentul medicamentos
• mobilizarea este minimă sau imposibilă
• medicina de recuperare este imposibilă din cauza durerilor
• testele imagistice arată exact care este vertebra care cauzează durerea.
Majoritatea pacienților pot fi tratați într-o spitalizare de zi, pacientul fiind ușor sedat în timpul procedurii. Reperajul vertebrei fracturate se realizează prin reperaj radiologic.
• revenirea rapidă la activitatea normală. Stabilizarea fracturii permite mobilizarea rapidă a pacientului, prin ameliorarea durerilor.
• Scăderea importantă a medicației antalgice, până la eliminarea acestora.
Kyphoplastia este similară vertebroplastiei, dar folosește niște baloane speciale pentru a crea spațiu în interiorul vertebrei, spații ce vor fi umplute cu ciment, scăzând riscul de embolie a cimentului injectat. Kyphoplastia poate corecta diformitățile spinale și restaura înălțimea vertebrei.
Fuziunea spinală
Fuziunea spinală reprezintă conectarea chirurgicală a două sau mai multe vertebre, eliminând mișcarea dintre ele. Fuziunea spinală implică tehnici chirurgicale ce mimează procese naturale de vindecare a oaselor fracturate. În timpul fuziunii spinale, chirurgul va monta material de osteosinteză în spațiul dintre vertebrele ce trebuie conectate.
Fuziunea spinală reprezintă conectarea chirurgicală a doua sau mai multe vertebre, eliminând mișcarea dintre ele. Fuziunea spinală implică tehnici chirurgicale ce mimează procese naturale de vindecare a oaselor fracturate. În timpul fuziunii spinale, chirurgul va monta material de osteosinteză în spațiul dintre vertebrele ce trebuie conectate. Plăci, tije și șuruburi metalice pot fi folosite pentru a menține poziția montajului, favorizând vindecarea cea mai bună. Fuziunea spinală blochează unul sau mai multe niveluri vertebrale, modificând modul în care coloana vertebrală se mișcă, crescând stresul mecanic în nivelurile adiacente.
Fuziunea spinală conectează permanent două sau mai multe vertebre ale coloanei vertebrale pentru a iîmbunătăți stabilitatea, pentru a corecta o diformitate sau a reduce durerea. Fuziunea spinală este recomadată pentru a trata următoarele probleme:
Fracturi vertebrale – O parte din fracturile vertebrale crează o instabilitate a coloanei vertebrale, necesitând fuziune spinală pentru a stabiliza coloana.
Diformități ale coloanei – Scolioza și cifoza importante necesită în anumite cazuri corecîii chirurgicale
Spondilolistezisul – În acest caz o vertebră alunecă pe vertebra situată inferior. Dacă durerile generate sunt foarte importante, sau apar deficite neurologice ca slăbiciunea musculară sau amorțeli importante, atunci fuziunea spinală poate fi indicată
Hernii de disc – foarte rar, după o intervenție chirurgicală de hernie de disc este necesară o a doua intervenție de stabilizare a coloanei vertebrale.
Fuziunea spinală este în general o procedură sigură. Dar, ca și cu oricare intervenție chirurgicală, fuziunea spinală are risc de complicații:
• Infecții
• Vindecare deficitară a cicatricei
• Sângerare
• Hematoame
• Leziuni ale vaselor sau nervilor din jurul coloanei
• Dureri
Pe lânga riscurile imediate ale procedurii, fuziunea spinală schimbă felul în care coloana vertebrală se mișcă, schimbând distribuția mișcării în segmentele adiacente nivelului operat, adaugând astfel un nivel de uzură crescut în acestea, putând duce la degenerarea acestora și posibil la dureri cronice.
După intervenția chirurgicală veți petrece câteva zile în spital. În funcție de extinderea intervenției chirurgicale este posibil sa simțiți durere și discomfort în postoperator, dar, de obicei aceste simptome sunt bine controlate cu medicamente.
Durează câteva luni pentru ca vindecarea osoasă să fie completă. Kinetoterapia este foarte importantă în perioada postoperatorie, învățându-vă cum să vă mișcați, cum să stați, cum să mergeți într-o manieră care vă ține coloana aliniată corect.
Indicația chirurgicală pentru fuziune spinală este foarte importantă. Nu întotdeauna modificările observate pe RMN sau radiografii sunt și sursa durerii, astfel diagnosticul corect este esențial. În clinica noastră, abordarea multidisciplinară prin discutarea acestor cazuri de către specialiștii clinicii crește foarte mult specificitatea diagnosticului, alegând tratamentul cel mai bun pentru pacient, din gama cea mai variată posibilă.