Chirurgie spinală minim invazivă

Tratamentul patologiei spinale implică un tratament variat de la medicamente împotriva durerii, la kinetoterapie, infiltrații și intervenții chirurgicale minim invazive, la chirurgii extensive asupra coloanei vertebrale (șuruburi, tije etc). Intervențiile spinale minim invazive se realizează cu ajutorul microscopului operator sau cu ajutorul endoscopului. De obicei pacientul pleacă acasă în aceeași zi sau în prima zi postoperator.

Cea mai cunoscută patologie a coloanei vertebrale este hernia de disc care poate apărea la orice nivel anatomic, lombar cel mai frecvent, cervical și toracic cel mai rar. În afară e hernia de disc, la nivelul coloanei vertebrale pot apărea și alte patologii legate de degenerarea acesteia: spondilolistezis, stenoză de canal lombar, scolioze.

Chirurgie spinală minim invazivă

Pe lângă bolile degenerative, coloana vertebrală poate „suferi” și de alte probleme: tumori care provin din os (mielom multiplu sau metastaze) sau din țesutul nervos (măduva spinării) neurinoame, tumori medulare. Un număr însemnat de probleme ale coloanei vertebrale pot apărea după accidente de diferite tipuri – rutiere, casnice, sportive etc: fracturi, entorse și luxații vertebrale.

O parte specială a chirurgiei spinale este reprezentată de patologia medulară – tumorile intra și extramedulare, cavernoamele și malformațiile arteriovenoase medulare. Tratamentul acestora necesită tehnici chirurgicale, anestezice, electrofiziologice de monitorizare deosebite.

Toate aceste probleme enumerate succint mai sus pot fi tratate în clinica noastră, specialiștii noștri se pot ocupa atât de administrarea medicamentelor (uneori morfinice), de infiltrații, de kinetoterapie, dar și de intervențiile chirurgicale atunci când acestea sunt necesare. Practic orice problemă a coloanei vertebrale aveți, aceasta își poate găsi o soluție în clinica noastră.

Hernia de disc lombară și cervicală

Hernia de disc este o patologie a coloanei vertebrale ce se caracterizează printr-o degenerare a structurii și formei discului intervertebral, care printr-o herniere a porțiunii centrale a acestuia, comprimă nervii sau măduva din interiorul canalului vertebral.

Stenoza de canal vertebral

Stenoza de canal vertebral este o condiție degenerativă a coloanei vertebrale caracterizată prin îngustarea canalului vertebral prin care trec măduva și nervii spinali. Îngustarea canalului comprimă nervii spinali și măduva spinării în zona cervicală și toracală și doar nervii spinali în zona lombară.

Vertebroplastia

Vertebroplastia este o procedură chirurgicală minim invazivă prin care se tratează anumite fracturi vertebrale rezultate prin compresiunea unuia sau mai multor corpuri vertebrale. Acest tip de fractură este foarte frecvent întâlnit la persoanele cu osteoporoză.

Fuziunea spinală

Fuziunea spinală reprezintă conectarea chirurgicală a două sau mai multe vertebre, eliminând mișcarea dintre ele. Fuziunea spinală implică tehnici chirurgicale ce mimează procese naturale de vindecare a oaselor fracturate. În timpul fuziunii spinale, chirurgul va monta material de osteosinteză în spațiul dintre vertebrele ce trebuie conectate.