Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin “gaura cheii” nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Glioblastomul

Glioblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoră primară cerebrală (care se dezvoltă din țesutul cerebral) la adulți. Este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca grad IV (cel mai agresiv tip de tumoră). Glioblastoamele cresc rapid și infiltrează țesutul cerebral învecinat. Tratamentul lor implică o abordare multidisciplinară inlcuzând chirurgie, chimioterapie și radioterapie.

Meningiomul

Meningiomul este o tumoră care se dezvoltă din meningele cerebral (membrană ce înconjoară creierul și măduva spinării). Cele mai multe meningiome sunt tumori benigne (necanceroase), deși, rareori, ele pot fi maligne (canceroase). Unele meningioame nu necesită obligatoriu un tratament imediat, astfel un meningiom care nu produce simptome semnificative poate fi doar urmărit în timp.

Schwanomul vestibular (neurinomul de acustic)

Schwanomul vestibular (neurinomul de acustic), este o tumoră rară, benignă, care crește de obicei lent, și care se dezvoltă din nervul vestibular (al echilibrului), în imediata apropiere a nervului acustic (al auzului) și a nervului facial, care fac legatura între trunchiul cerebral și urechea internă. Din cauza presiunii pe aceste structuri, semne și simptome cum ar fi pierderea auzului acompaniată frecvent de un sunet continuu și persistent în urechea afectată, probleme de echilibru și rareori pareză de facial, sunt semne incipiente ale progresiei tumorale.

Anevrismele cerebrale

Anevrismele cerebrale reprezintă dilatații anormale ale arterelor cerebrale, de regulă saculare, însă pot fi și fusiforme. Un anevrism cerebral se poate rupe, ducând la o sângerare în creier și cel mai frecvent, în jurul său. Un anevrism rupt este o urgență chirurgicală. Frecvent, anevrismele sunt descoperite cu ocazia unor investigații pentru alte probleme de sănătate. În aceste cazuri de obicei este necesar un tratament, pentru a evita o ruptură viitoare, ce poate fi amenințătoare de viață.

Hidrocefalia

Hidrocefalia este o boală care se caracterizează prin acumularea excesivă de LCR în interiorul cutiei craniene. LCR-ul (lichidul cefalo-rahidian) este un lichid produs în mod normal la nivelul unor organe din interiorul creierului și se resoarbe în cea mai mare parte la nivelul meningelui (membrană care protejează creierul și măduva spinării) prin organe specializate ale acestuia. Când apare un dezechilibru între producție și resorbție rezultă hidrocefalia.

Cavernomul cerebral

Cavernoamele cerebrale reprezintă malformații vasculare venoase, care se pot forma oriunde în organism. La nivelul creierului și al măduvei spinării ele pot crea probleme din cauza potențialului lor hemoragic și epileptogen. Cum le spune și numele (malformații cavernoase), aceste leziuni nu reprezintă tumori în adevăratul sens al cuvantului, ci anomalii venoase care se dezvoltă de obicei în viața intrauterină. Sângerarea este de obicei imprevizibilă. Există leziuni care nu sângerează niciodată, leziuni care sângerează o dată și leziuni care sângerează foarte frecvent, crescând astfel riscul de deficite neurologice importante.

Metastaza cerebrală

Metastazele cerebrale sunt tumori maligne care au ca origine o altă neoplazie în organism. Tratamentul acestora este de cele mai multe ori o combinație între chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Tratamentul trebuie adaptat fiecărui pacient și în clinica noastră acest lucru se face în cadrul reuniunilor multidisciplinare de oncologie.