Abordare multidisciplinară

Îngrijirea multidisciplinară este o abordare integrată, în echipă, a pacientului. Evaluarea opțiunilor de tratament și planificarea tratamentului sunt procese de colaborare între medici de diferite specialități ce furnizează un plan de tratament pentru pacient. Sunt dezvoltate tratamente specifice fiecărui pacient ținând cont atât de cele mai bune tratamente medicale, dar și de dorințele pacientului. Echipele multidisciplinare permit accesul pacientului la toată gama de opțiuni de tratament existente la un moment dat, care să fie în concordanță cu standardele de tratament, astfel încat deciziile terapeutice să fie bazate pe informații medicale adecvate.

Implicațiile abordării multidisciplinare sunt enorme, fiind demonstrat că această abordare scade mortalitatea și morbiditatea și crește calitatea vieții pacienților.

Abordare multidisciplinară

Medicina devine din ce în ce mai complexă și specialitățile devin tot mai vaste, astfel încât în fiecare specialitate apare câte o nouă supraspecializare și un singur medic nu poate acoperi toată patologia. Pentru că pacienții nu au doar o boala, ci de multe ori, prezintă patologii multiple și complexe asociate. Un neurochirurg nu poate trata corect o banală hipertensiune arterială și nici nu trebuie să o trateze el. Medicul de familie se poate ocupa.

Astfel un pacient cu o tumoră cerebrală are nevoie pe parcursul tratamentului său de mai mulți specialiști: neurochirurg, radiolog, anatomopatolog, radioterapeut, oncolog, anestezist. Pacientul va avea nevoie de părerea fiecărui medic în parte asupra stării lui de sanătate la un moment dat. În clinica noastră, oricare ar fi problema, noi propunem o soluție fie că putem să o rezolvăm noi, fie că vă îndrumăm către clinici partenere, ocupându-ne de contactarea acestora.

Abordarea multidisciplinară înseamnă și întâlniri ale medicilor de diferite specialități pentru discutarea opțiunilor unui pacient anume, oferind astfel cea mai bună opțiune pentru pacient.